VERSENYKIÍRÁS
Módosítva: 2004.05.01.
A vastag, bordó betűvel szedett részek változtak!

Az ARANYSAS kiadója és szerkesztősége, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Honvédelmi és az Oktatási Minisztérium, a Magyar Atlanti Tanács, a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Szövetsége, a Történelemtanárok Országos Egylete, a JETfly, a Timemaster Kft, a Forgó Travel és a Sas Militaria támogatásával a második világháború magyarországi eseményeire emlékezve és emlékeztetve

HADAK ÚTJÁN

címmel országos középiskolai vetélkedőt hirdet a hadtörténelem iránt érdeklődő 14-18 éves tanulók részére.

A vetélkedőben 5 fős csapatok indulhatnak, de eleget téve a hozzánk érkezett kéréseknek a csapat tagjainak nem kötlező azonos középiskolában tanulniuk, így lehetősége lesz a közös szakmai érdeklődésen alapuló baráti társaságoknak is az indulásra.

Mivel a vetélkedő 2004 márciusától 2005 márciusáig tart, a jelenleg érettségire készülők jövőre már nem középiskolásként is a csapatok tagjai lehetnek.

A jelentkezés módja változatlan, a csapat tagjainak névsorát és a könnyebb azonosíthatóság miatt választott csapatneve az info@hadakutjan.hu e-mail címre kell elküldeni az addig megjelent kérdésekre (havonta 20) adott válaszokkal.

Az első forduló kérdései az Aranysasban havonta megjelenő cikkekhez kapcsolódva a következő hónapban olvashatók a magazinban és az internetes honlapon. A cikkek témakörei időrendben követik 1944-45 eseményeit.

A válaszok egy része a cikk áttanulmányozása után megadható, a többi kérdés megválaszolására már az ajánlott irodalom ismerete szükséges.

Az első kérdések értelemszerűen a magazin áprilisi számában lesznek olvashatók. 2004. szeptember 15-ig tehát hat hónap kérdéseire várjuk a válaszokat.

A nyári vakáció idejére hadtörténészek ajánlataiból kiválaszthatjátok, hogy a magyarországi harcok mely helyszínét keresitek fel, a kirándulásról fényképes beszámolót készítve. A beszámolót az augusztus hónapban feladott kérdésekkel együtt szeptember közepéig kell a vetélkedő e-mail címére elküldeni.

Háttéranyagok a www.hadakutjan.hu honlapon olvasatók.

A második fordulóban az első hat hónapban legjobban teljesített csapatok vesznek részt. 2004. október 1-e és december 15-e között kerül sor a regionális selejtezőkre, ahol a csapatok központilag biztosított, de tájegységenként különböző feladatokat oldanak majd meg.

Egy-egy régióból és Budapestről 2-2 csapat jut tovább.

A harmadik fordulóra Budapesten, a Hadtörténeti Múzeumban kerül majd sor.

Itt már nemcsak lexikális tudásból, de a korszak egyenruháinak és fegyvereinek ismeretéből is számot adnak a versenyzők. A rendezők természetesen lehetőséget biztosítanak majd a múzeumban kiállított tárgyak előzetes megismerésére is. Az elődöntő és döntő résztvevői a verseny során találkozhatnak majd a 60 évvel ezelőtti harcok résztvevőivel, egykori harckocsizókkal, vadászpilótákkal ejtőernyősökkel is.

A vetélkedő díjazásáról - mivel a támogatók felajánlásai napról-napra bővülnek - az Aranysas 2004. szeptemberi számában olvashattok majd.

Budapest, 2004. május 1.

Tőrös István
az ARANYSAS magazin
főszerkesztője
dr. Holló József vezérőrnagy
a Hadtörténeti Intézet és
Múzeum főigazgatója